Stigar och leder

I friluftsområdet kring Lida finns miltals av spår och stigar att upptäcka. Vandra i lugnt tempo och njut av naturen eller sätt på dig trailskorna och spring en naturskön löptur längs Lida Trail. Packa ryggsäcken med termos och fika och hitta dina smultronställen!

Förutom motionsspåren på totalt 35 kilometer finns det flera stigar och leder för vandring och traillöpning i skogarna runt Lida Friluftsgård. Vandring är inte bara en naturupplevelse utan ger också skonsam och bra motion och en social aktivitet. För den som vill höja pulsen ger stigarna teknisk traillöpning med stor variation på längd och svårighetsgrad.

Sörmlandsleden

Den klassiska vandringsleden som erbjuder totalt 100 mil vandring passerar Lida Friluftsgård via etapp 6 och 7. Läs mer om Sörmlandsleden och de olika etapperna på föreningens hemsida.

Lidas vandringsleder

Tre orangemärka vandringsleder går mellan friluftsentréerna till motionsområdet. Lederna är utmärkta på spårkartan som sitter vid entrén till motionsspåren. Du kan också ladda ner kartan och skriva ut eller spara i mobilen.

  • Lida – Brantbrink 5,2 km 
  • Lida – Storvreten 4,8 km
  • Lida – Harbro 6,6 km

Lida Trail

Lida Trail tillkom under sensommaren 2022 i samarbete med Tullinge SK. Stigen är 6 km och tar dig genom skogen i omväxlande terräng. Hela banan är markerad med gula reflexskyltar. Du kan enkelt tända pannlampan och springa även om det blivit mörkt.

Äventyrsstigen

Friluftsfrämjandets stig går runt sjön Getaren och ger skäl för sitt namn. Stigen är på vissa ställen tekniskt utmanande med kuperade passager, glest markerad och inte röjd. Längst med stigen finns grottor och andra ställen att upptäcka. Stigen är 9 km lång och har ljusblå märkning. Starten går genom en portal på bortre sidan av parkeringen. Vi rekommenderar att du har med dig karta som finns att köpa på Lida Värdshus för 30 kr.

Sinnenas stig

En 3 km lång rofylld upplevelsepromenad i Lidaskogen. På Lida värdshus finns ett häfte som man kan ha med sig på vandringen som inspirationskälla. Häftet kostar 10 kr.

Skogsmulles Hjulspår

Ett preparerat spår där det går att ta sig fram både med barnvagn och rullstol för den som annars inte kan ta sig fram så lätt i skogsterrängen. Texthäfte med information om stationerna utmed stigarna kan köpas på Lida Värdshus för 10 kr.

Skogsmulles barnstigar

Friluftsfrämjandets sagobetonade naturstigar mellan 300-700 m långa och är anpassade för de små barnen. Laxe, Nova, Fjällfina och Skogsmulle har alla varsin stig på Lida. Här kan barnen tillsammans med sina föräldrar eller ledare ta sig runt på stigarna och med alla sinnen uppleva naturens förtrollning och lära sig värna om vår natur. Texthäfte med information om stationerna utmed stigarna kan köpas på Lida Värdshus för 10 kr. Skogsmullestigen finns QR-koder med uppgifterna.

Kartor

Inne på Lida Värdshus kan du köpa olika kartor för området:

Lidaskogen 50 kr
Äventyrsstigen 30 kr

Du kan också ladda ner kartan för Motionsspår

Ombyggnad av gröna MTB-spåret pågår: det finns ny dragning, går att cykla på.